HOUDA (30): “DE BEZINNING KON JE DEZE RAMADAN ECHT INTENS MEEMAKEN”

Zaterdag 23 mei 2020 – 14:00 uur|

Door: Eva / funx.nl

“Ik heb de ramadan dit jaar als extra bijzonder ervaren. Naast dat de coronacrisis heel heftig is, heeft elk nadeel ook zijn voordeel. De bezinning, rust en reflectie waar de ramadan voor staat kon je, als je niet ziek was, echt intens meemaken in deze tijd. Ik heb me extra gerealiseerd dat wat je normaal allemaal kan doen, niet vanzelfsprekend is. Ik ben daar heel dankbaar voor.

Ook deze ramadan heb ik me flink ingezet voor anderen. Mijn missie is om iedereen aan het bewegen te krijgen, ook tijdens de ramadan. Dit bedoel ik in de letterlijke- en figuurlijke zin. Voor de een is beweging sporten, maar voor de ander is het misschien het zoeken van een bijbaantje. Het gaat vooral om zelfontwikkeling

Ik ben gecertificeerd sportcoach en wilde daar iets mee doen in deze ramadan- en coronatijd. Ik ben daarom begonnen met het geven van workouts via Instagram Live. Deze sportsessies doe ik samen met mijn kinderen. Het is de bedoeling dat vrouwen die thuis zitten met hun kinderen ook in deze tijd kunnen sporten. De sessies worden heel goed ontvangen. De opkomst wordt steeds groter. 

Daarnaast ben ik deze vastenperiode samen met twee anderen partijen de actie ‘Tas voor Thuis’ gestart. Deze tas is er voor ouderen die nu helemaal niet naar buiten mogen en niet digitaal vaardig zijn. In de tas zitten recreatieve, activerende en leerzame spullen, zoals bijvoorbeeld een bal waar ze oefeningen mee kunnen doen.

Er zat natuurlijk ook een negatieve kant aan de ramadan in deze coronatijd. Mijn man ging afgelopen jaren in de ramadan elke dag naar de moskee, maar dat zat er dit jaar niet in. Mijn ouders kwamen deze ramadan niet over de vloer, omdat zij in een risicogroep vallen. Normaal gesproken was ik ook veel met familie. Dat aspect van de ramadan was heel anders en heb ik ook wel gemist.

Eid feest zal dit jaar ook anders verlopen. We gaan normaal gesproken met mijn familie naar het ochtendgebed in de moskee en eten met elkaar. Dit jaar ga ik een soort drive-in doen bij mijn ouders en de rest van de familie. We rijden langs met de auto en praten vanuit daar.”

– Houda (30)

Geef een reactie